menu
Vyhledat

Odborná exkurze – soutěž Oděv a textil Liberec 2023

Ve dnech 7. – 8. 9. 2023 jsme vyrazili se studenty druhého a třetího ročníku oboru Modelářství a návrhářství oděvů na dvoudenní odbornou exkurzi do města Liberce.

První den našeho pobytu v Liberci jsme absolvovali exkurzi ve výrobním závodě Preciosa Ornela v Desné u Jablonce nad Nisou. V prvním závodě jsme viděli výrobu rokajlu, což jsou české rokajlové perličky, které mají přesný tvar a jsou vhodné pro vyšívání, háčkování nebo tkaní. Ve druhém závodě pak výrobu kamínků nepravidelných tvarů. Každý ze studentů dostal jako sponzorský dar pytlík s korálky a skleněné zátky na lahve od vína. V odpoledních hodinách jsme se přesunuli do Severočeského muzea v Liberci, kde studenti shlédli expozici Krása a užitek. Tato výstava představuje chronologický vývoj evropského uměleckého řemesla. a životního stylu středních a vyšších společenských vrstev od antiky přes středověk až po současnost. Představeny jsou i vlivy orientálních kultur na evropské umělecké řemeslo. Prohlídka byla komentována průvodcem a studenti dostali též úkol seřadit jednotlivá období slohu chronologicky za sebou a uvést příklad nějakého artefaktu příslušné doby. Exkurze v Preciose byla zajímavá a umožnila studentům vhled do dalšího uměleckého řemesla, které lze říci je nedílnou součástí oděvního průmyslu. Výstava v Severočeském muzeu byla přínosem pro studium předmětu Dějiny výtvarné kultury a rozšířila studentů znalosti z tohoto oboru.

Druhý den jsme se již potřetí zúčastnili soutěže Oděv a textil. Studenti třetího
a čtvrtého ročníku soutěžili celkem se třemi kolekcemi v kategoriích Ze starého nové, Zdobení oděvů a Pocta Vivienne Westwood. I když jsme domů přijeli bez vítězství, tak pro nás účast na soutěži byla další zkušeností a inspirací pro tvorbu modelů. Už teď se těšíme, až začneme tvořit kolekce pro soutěž Mladý módní tvůrce v Jihlavě.

Vrchlického 567, 379 01 Třeboň

sekretariát: 389 822 150
ředitel: 389 822 153

info@sostrebon.cz

den otevřených dveří každý den od 8 do 14 hodin

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout