menu
Vyhledat

Výměnný studijní pobyt pod Tatrami na Slovensku 26.9. – 30. 9. 2011

Výměnný studijní pobyt v partnerské škole ve Svitu se konal ve dnech 26.9. – 30. 9. 2011.
Zúčastnilo se 6 děvčat a jeden chlapec ze třídy 1MN.

Ubytování: na internátě SOŠ

Partnerská škola ve Svitu je Stredná odborná škola, která vznikla v roce 2005 spojením třech středních škol (SPŠ M.C. Sklodowské, SOU chemického a SOU textilního)

Škola nabízí vzdělávání ve 20ti různých učebních i studijních oborech. Některé jsou velice blízké oborům v naší škole a proto bylo velice přínosné a zajímavé seznámit se s tímto prostředím.

Pondělí

Do Svitu jsme dorazili v pondělí kolem 16:00 hodiny a byli jsme zde velice přátelsky přivítáni paní Alicí Skokanovou, která se o nás po celou naši návštěvu starala a byla garantem našich aktivit. Po seznámení se školou, krátkém odpočinku a večeři jsme se sešli v „tanečním sále“ na internátě, kde jsme se seznámili s tradicí tohoto kraje – malováním velikonočních vajíček. Byly nám předvedeny různé techniky, některé byly i velice náročné a každý z účastníků si sám malování vyzkoušel na 1 nebo 2 kraslicích.

Úterý

Druhý den jsme ráno byli přijati ředitelem a zástupkyní partnerské školy, poté jsme byli panem Lubomírem Tlčíkem seznámeni s okolím Svitu. Jako další bod následovala ukázka keramické dílny, kdy jsme se pokusili pod odborným dohledem místního keramika vytvořit vlastní keramický hrníček či jinou keramiku. Práce to byla velice zajímavá, náročná na zručnost a pečlivost. Po obědě jsme se vydali společně s paní Skokanovou a panem Tlčíkem do blízkého Popradu, kde jsme po prohlídce opravdu krásného města měli připraven večerní program – sportovní zápolení v bowlingu.

Středa

Od středy nás čekaly určitě nejzajímavější programy, a to návštěvy nádherné slovenské přírody – Vysokých Tater a Slovenského ráje.

Ve středu jsme vyrazili společně se čtyřmi slovenskými děvčaty za doprovodu pana Tlčíka a paní Alžbety Králinské do Tater směrem na Štrbské pleso, odkud jsme podnikli pěší túru na Popradské pleso (1493 m.n.v), což byla příjemná cesta čarokrásnou přírodou s nádhernými výhledy na okolní vrcholy. Od plesa jsme se vydali druhou stranou směrem k Symbolickému cintorínu, kde jsme si určitě všichni uvědomili nejen nádheru, ale i nebezpečnost zejména zimních velehorských aktivit. Poté už následovala pouze cesta opět do Štrbského plesa o dále cesta „domů“ do Svitu.
Večer jsme společně s našimi slovenskými přáteli vyráběli pomocí drátku, korálků, kamínků z Tater a velké zručnosti stromčeky šťastia.

Čtvrtek

Čtvrtek byl vyhrazen pro druhý nádherný výlet – Slovenský ráj. Za doprovodu pana Tlčíka, paní Skokanové a paní Jany Mašlonkové  výlet do Slovenského ráje. Letos nás čekala prý nejkrásnější část – Suchá Belá. Byla to téměř celodenní túra krásnou přírodou a poměrně náročným terénem. Dokonce se cestou objevily i nějaké ty slzičky z náročnosti terénu, ale vše jsme překonali a nakonec nám zůstaly jen ty nezapomenutelné zážitky.

Po večeři jsme již se pomalu připravovali na cestu domů, někteří z nás dokončovali stromečky štěstí, někteří si s našimi slovenskými hostiteli zahráli odbíjenou a stolní tenis.

Mgr. Libor Bartušek

Vrchlického 567, 379 01 Třeboň

sekretariát: 389 822 150
ředitel: 389 822 153

info@sostrebon.cz

den otevřených dveří každý den od 8 do 14 hodin

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout