menu
Vyhledat

Studentské parlamentní volby 2021

Naši studenti oborů Cestovní ruch a Modelářství a návrhářství oděvů se 21. září v hojném počtu zapojili do celorepublikové akce organizované společností Člověk v tísni. V rámci celé republiky si studenti mohli vybrat z 22 stran, hnutí a koalic. Zapojilo se celkem 159 gymnázií, 120 středních škol a 33 učilišť, odevzdáno bylo 40 899 platných hlasovacích lístků. My jsme do tohoto počtu přispěli 105 platnými hlasy (bohužel pět hlasů bylo neplatných z důvodu chybného označení – mělo být zakroužkováno pouze číslo, nikoli celý řádek i s názvem strany). Žáci oboru Ošetřovatel se letos neúčastnili, protože byli na povinné odborné praxi.  
Agentura Kantar Millward Brown již tradičně zpracovává a zveřejňuje výsledky voleb. V letošním roce první místo obsadili Piráti a Starostové s 30,4 % hlasy, druhé místo pak SPOLU s 29,4 %, třetí místo ANO s 8,5 % a v těsném závěsu Strana zelených se 7,1 %. Pokud vás zajímají podrobnější informace, naleznete je na stránkách www.jsns.cz/studentske-volby-vysledky.
Výsledky voleb na budově Táboritská v podstatě odpovídaly celorepublikovému průměru. Piráti a Starostové obdrželi 36 hlasů, SPOLU 22 hlasů, ANO 14 hlasů a Strana zelených 12 hlasů. Studenti se s programy jednotlivých stran seznamovali předem při hodinách ZSV. Cílem studentských voleb je vzbudit u mladých lidí zájem o věci veřejné a přispět tak k většímu počtu prvovoličů u voleb skutečných. V ČR totiž chodí k volbám o 10-15 % méně voličů než v zemích Evropské unie.
Rádi bychom poděkovali všem, kteří se voleb zúčastnili, zejména pak volební komisi, díky které volby proběhly rychle a hladce. V letošním roce ji tvořily studentky třídy 3MN Tereza Jandečková, Lili Hřebíčková a Marcela Luptáková.

 

Vrchlického 567, 379 01 Třeboň

sekretariát: 389 822 150
ředitel: 389 822 153

info@sostrebon.cz

den otevřených dveří každý den od 8 do 14 hodin

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout