menu
Vyhledat

Po stopách Karla Čapka - 10. 10. 2012

Příspěvky studentů
 

Po stopách Karla Čapka - reportáž

Ve středu 10. října 2012 v osm hodin nasedáme do autobusu a jedeme na literárně-dějepisnou exkurzi do Prahy s názvem Po stopách Karla Čapka. Asi po dvou hodinách, které uběhly velice rychle, přijíždíme do Dobříše. U zámku vystoupíme a máme asi hodinový rozchod po městě. Někteří spolužáci navštěvují interiéry přímo v zámku, jiní jdou do městského muzea. Poté nastoupíme do autobusu a jedeme se podívat do Muzea Karla Čapka ve Strži u Dobříše. Ve vile zhlédneme dokument o rodině Karla Čapka a pak se s mladou průvodkyní procházíme po jednotlivých patrech muzea, kde slyšíme precizní výklad o životě a díle spisovatele a jeho bratra Josefa Čapka.

 

Šárka Dočekalová

 Aida bez květiny - recenze

Dne 10. října 2012 jsem zhlédla v Hudebním divadle Karlín muzikál Aida, který vznikl dle předlohy slavné opery Giuseppe Verdiho. Hudbu k němu složil Elton John a texty napsal TimRice.

Příběh odkrývá tajemství milostného trojúhelníku núbijské otrokyně Aidy, egyptské princezny Amneris a vojevůdce Radamesa na pozadí mocenských bojů a politických intrik.

Hlavní roli – otrokyni Aidu – osudově zamilovanou ženu, zmítající se mezi zakázanou láskou k Radamesovi a láskou ke své zemi bravurně ztvárnila zpěvačka Kamila Nývltová. V roli faraonovy  dceryAmneris zazářila Lucie Bílá, která zprvu působila jako rozmazlená princezna, starající se hlavně o svůj zevnějšek a pohodlí, ovšem v druhé části se ukázala jako rozhodnutá a zároveň shovívavá panovnice. A samozřejmě i postava vojevůdce Radamesa, krasavce, který si získal srdce princezny Amneris i otrokyně Aidy, byla jako na míru ušitá Václavu Noidu Bártovi.

Famózní byly i kostýmy, hlavně ty, které oblékala princezna Amneris. Nejpůsobivější z nich byla asi zlatá róba, která podle zákulisních drbů stála přes jeden milion korun.

Spolu s kostýmy dotvářely reálný obraz starověkého Egypta také jednoduché kulisy ve tvaru pyramid. Ovšem za nepovedený se mi zdál okamžik, kdy Radames přijde za Aidou k řece, ve které ona spolu s ostatními otrokyněmi pere prádlo, a v další vteřině řeka záhadně zmizí a Radames jde přímo k ní místy, kudy se ještě před malinkou chviličkou ,,valila“ voda.

Vynikající výkon předvedl také orchestr Martina Kumžáka, který hudebně doprovázel celý muzikál.

Na závěr představení, které se mi až na malinké drobnosti velice líbilo, mě ovšem trochu zamrzelo, že největší ovace spolu s květinou sklidila Lucie Bílá za vedlejší roli. Chápu, že je to hvězda velkého formátu, aleKamila Nývltová jako představitelka hlavní role by si za svůj výkon zasloužila potlesk stejně velký, ne-li dokonce ještě větší. A o květině už vůbec nemluvě.

Kristýna Harazímová

 

Vrchlického 567, 379 01 Třeboň

sekretariát: 389 822 150
ředitel: 389 822 153

info@sostrebon.cz

den otevřených dveří každý den od 8 do 14 hodin

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout