menu
Vyhledat

Šaty z rybích šupin pro Českou Miss 2010

Studentky oboru Modelářství a návrhářství oděvů zvítězily v lednu v Jihočeském kraji s výpravným modelem na večerní šaty a jsou zařazeny do projektu 14 klenotů v srdci Evropy.
Autorkou celého projektu je naše nejznámější módní návrhářka Jana Berg. Díky ní škola získala unikátní látky z Paříže a Vídně.

Ocenění pořadatele Glass Art Festivalu Praha 2011

Ocenění získává tým studentů Středního odborného školy v Třeboni pod vedením paní Jany Řeřábkové, který oživil při své práci téměř zapomenutou techniku výšivky pomocí rybích šupin.

 

 

Vzhled modelu

Model představoval pro jižní Čechy typické vodní hladiny rybníků, které  studentky symbolizovaly valerově barevnými tafty, šifóny, mušelíny a tyly. Vlečka  síťovaným materiálem připomíná rybářské sítě. Je utkaná z drátků a korálky různých velikostí symbolizují kapky vody na síti .

Šperkem pak je skutečně vypreparovaná štičí hlava na kloboučku. Štičí hlavu na klobouček modelu nám připravili studenti SŠ rybářské a vodohospodářské z Třeboně pod vedením odborných učitelů v hodinách preparačního kroužku,

V soutěžním modelu se projevily i prvky rákosu, trávy a rosy. Samotná výšivka je doplněna korálky a malými knoflíčky, protože tradiční knoflíkářské řemeslo pochází z nedaleké Žirovnice a perlorodky, které se používají na jejich výrobu, dříve lidé lovili z rybníků a stok v okolí Třeboně. Knoflíčky vyrobili na zakázku ve Stylu Studená.

Šaty jsou vyšity velmi pracnou metodou vyšíváním  z rybích šupin. Metoda je stará přes sto let. Při výšivkách dodržuje škola tradiční technologie včetně zachování vzorů a postupů. Na samotném ušití a vyzdobení šatů pracovalo 31 studentek pod vedením učitelky výtvarných oborů pouze jeden měsíc. Mají za sebou i dost nepříjemnou práci, která zdánlivě k módě vůbec nepatří. Desítky tisíc rybích šupin musely máčet, pořádně proprat a očistit kartáčky. Šupiny po jedné rozkládaly a lisovaly, aby se nekroutily.

Hrubá práce se šupinami trvala více než týden

Mezitím si dívky připravily a podrobně rozkreslily vzory výšivek. Každou ze šupin stříhaly do požadovaných tvarů. Pro představu čtenáře – na jeden vzor kytičky je třeba i několik desítek šupin. Originální výšivky přitom pokryjí celý korzet šatů a také část sukně.

Šaty v přímém přenosu

Model vznikající na škole byl vytvořen pro finalistku České Miss a Miss Praha Christinu Zidkovou, Postup při hotovení modelu na SOŠ a SOU dokumentovala televize Nova, která 20. března 2010 v přímém přenosu vysílala i soutěž Česká Miss.
S jednotlivými modely se mohli seznámit lidé na putovní výstavě v krajských městech. Na webových stránkách Ministerstva pro místní rozvoj mohl každý podpořit své favority v soutěži o nejatraktivnější model.

Zjednodušený model šatů z rybích šupin je trvale vystaven ve vestibulu SOŠ a SOU Třeboň, Táboritská 1064.

 

Vrchlického 567, 379 01 Třeboň

sekretariát: 389 822 150
ředitel: 389 822 153

info@sostrebon.cz

den otevřených dveří každý den od 8 do 14 hodin

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout